login leden

Arno de Ruiter

specialisatie: woningen, winkels, kantoren, bedrijfspanden, musea, religieuze instellingen, monumenten, industrieel erfgoed, tentoonstellingen, verbouwingen, renovaties, herbestemmingen, overig
adres

HDK architecten bna bni bnsp

Strevelsweg 700-209

3083AS Rotterdam

e-mail: info@hdk-architecten.nl

website: http://www.hdk-architecten.nl

telefoon: 0104805653

Project(en)

Kantoor en ADR-opslag voor Marine Care

De Parel van de Botlek
Aan de Oude Maasweg, gelegen tussen de Oude Maas en de A15, is op één van de allerlaatste vrije kavels in de Botlek een gebouw gerealiseerd dat een atypische verschijning is in een uitermate industriële en pragmatisch ingerichte omgeving.
Het gebouw vormt het nieuwe hoofdkantoor voor Marine Care, wereldwijde leverancier voor reiniging- en onderhoudsmiddelen voor de internationale scheepvaart en voor offshore-installaties. Er is wat werkgebied betreft een grote binding met de omliggende industrie.

In tegenstelling tot de bebouwingen en installaties op de omliggende kavels die volledig zijn ingericht voor een optimaal productieproces, speelde voor Marine Care juist het esthetische aspect een grote rol. Deze ambitie en het krachtige ontwerp voor deze locatie zijn voor Q-team van het Havenbedrijf Rotterdam leidend geweest bij het toewijzen van het erfpachtcontract aan Marine Care. Het gebouw is gelegen op een prachtige zichtlocatie aan de Oude Maas wanneer men over de A15 vanuit Rotterdam richting de Botlek komt. Dit punt vormt tevens een logistiek knelpunt aangezien alle industriële leidingen hier onder de rivier door naar de Vondelingenplaat worden gevoerd. Het gebouw is met zeer grote precisie zodanig gesitueerd dat er geen enkele leiding in gevaar komt, maar ook zo dat de leidingen geen gevaar voor het bedrijf en haar werknemers vormen.

Het gebouw is ontworpen met een heldere opzet. Er zijn 3 hoofdelementen: een grote opslagloods, een kantoor en een hybride-zone tussen de eerste twee functies in.

De opslagloods aan de noordzijde refereert aan het industriële en pragmatische karakter van de omgeving. Het is een zeer gesloten volume met een opgetilde vloer zodat vrachtwagens eenvoudig kunnen laden en lossen. Achter het overslag gedeelte zijn er drie PGS15 opslagloodsen voor gevaarlijke stoffen uitgerust een CO2 blusgasinstallatie. De gevel wordt gevormd door een betonnen plint met daarboven een gevel van sandwichpanelen in een donkere kleurstelling. Op het dak van de loods staan 163 zonnepanelen opgesteld zodat in de eigen energiebehoefte kan worden voorzien.
Het kantoor met haaks daarop de hybride-zone vormen samen “het gezicht” van het gebouw richting de A15 en de Botlekbrug. Het is een volume over twee bouwlagen en gevat in een wit aluminium kader waarbinnen een vliesgevel is opgetrokken. Het witte kader steekt duidelijk af tegen de achterliggende loods en fungeert op de zonzijde tevens als zonwering. Om de natuurlijke opwarming te benutten voor het verwarmen van koudere delen van het gebouw is er een 3-pijps DVM lucht/lucht warmtepomp met externe koeling geïnstalleerd.

In de binnenhoek tussen kantoor- en hybridevolume wordt het witte kader opgetild en vormt zodoende op natuurlijke wijze de positie voor de hoofdentree van het gebouw. Op de begane grond zijn naast de hoofdentree ook de ontvangstruimte en meerdere vergaderruimten. De verdieping is ingericht als kantoorruimte. Alle kantoren zijn gelegen rondom een dichte kern met overige functies waardoor een zeer lichte en open werkomgeving ontstaat.
De hybride-zone huisvest onderdelen uit het programma van eisen zoals een “state of the art” onderzoekslaboratorium, expeditiekantoor, kleedruimten, en techniekruimte terwijl op de verdieping, in een opgetild en uitstekend deel van het volume, de kantine annex personeelsruimte is gevestigd. Aan weerszijden is deze personeelsruimte voorzien van grote glazen puien waardoor er ten allen tijden zicht is op het laad- en losproces bij de loods maar ook op het voorterrein en de hoofdentree.

Door de heldere vormgeving van de verschillende onderdelen van het ontwerp, de gesloten pragmatische loods en de open lichte kantoorfunctie, is een uitdagend en voor de omgeving zeer verfrissend project gerealiseerd.
Met recht heeft het gebouw nu al de bijnaam “Parel van de Botlek”!

Modern kantoor in monumentale jas

an de Bovenstraat in Oud-IJsselmonde (Rotterdam) heeft HDK architecten voor de transformatie van de voormalig judoschool uit 1879 getekend. Het gemeentelijk monument is getransformeerd tot een eigentijds kantoor voor Compass Infrastructure.

Het uit 1879 daterende gebouw is van belang vanwege cultuur-, architectuurhistorische- en typologische waarde. Het twee-beukige onderwijsgebouw is eclectisch vormgegeven en kan als kenmerkend en zeldzaam bewaard gebleven voorbeeld dienen uit de tweede helft van de negentiende eeuw. De tweeledigheid van de plattegrond is in de kantoortransformatie uitgediept. Tegelijkertijd zijn authentieke elementen weer in het zicht van de gebruiker gebracht. Zo is de kenmerkende houten kappenstructuur weer geheel zichtbaar gemaakt.

DORC international

DORC International BV - gevoel van verbondenheid en openbaarheid

Dutch Ophthalmic Research Center (DORC) International BV is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en verkoop van oogheelkundig chirurgische disposables, instrumenten en apparatuur.

Het destijds (’98) door HDK architecten ontworpen gebouw was de eerste aanzet tot de aanleg van het bedrijventerrein Harregat in Zuidland. In de binnenstedelijke gebieden vormen gebouwen vaak één geheel met de omliggende bebouwing. Op het nieuwe terrein is het gebouw van DORC geen afgeleide of ondergeschikte van de locatie, maar vormde het gebouw zelf de locatie.

Ontwerp uitbreiding

De opgave was een zelfstandige uitbreiding te maken die kan worden losgekoppeld van het bestaande DORC-gebouw. Er werd besloten de drie nieuw te bouwen functies - kantoor, cleanroom en magazijn - elk met een eigen programma van eisen logistiek optimaal vorm te geven. Vanuit stedenbouwkundig perspectief is het uitgangspunt gecontinueerd om het ingezette ritme van de haaks op de Kerkweg gesitueerde bebouwing vast te houden.

De drie te bouwen hoofdfuncties zijn als losse volumes rondom patio’s gesitueerd. Op dat terrein strekt zich vanaf de gevel van de cleanroom een vijver uit die via een poort langs de Kerkweg doorloopt. Aan de zijde van de Kerkweg is de entree voor de bezoekers van het kantoor gesitueerd. Door de gebouwen op deze wijze ten opzichte van elkaar te situeren, ontstaan zichtlijnen die de openheid in de werkomgeving vergroten en de relaties tussen de verschillende werkvloeren versterken. De kantoren zijn vormgeven als kantoortuinen, vast of flexibel, al naar gelang de behoefte. Tussen de cleanroom en de kantoren ligt als een verbindingsschakel de showroom.

Pleinstructuur

Het gebouw is opgevat als een stad. De pleinstructuur veroorzaakt een gevoel van verbondenheid en openbaarheid. De ruimtes hebben verschillende hoogtes en wisselend uitzicht op de diverse patio’s. Daglicht dringt tot diep in het gebouw door. Daar waar wanden noodzakelijk waren, zijn ze grotendeels van glas gemaakt. De binnenwanden van de kern zijn bekleed met kantano. De verlichting is een belangrijk element in het ontwerp geweest. Om toch een eenheid te bereiken in het uiterlijk van de drie losse elementen is het gehele complex in hetzelfde materiaal uitgevoerd.
De huid van het gebouw is gemaakt van baksteen op een zwart betonnen vezelcement plaat. Binnen is de uitstraling van het exterieur doorgetrokken naar het interieur.

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid