Op woensdag 6 april organiseren bni en BNA de sessie ‘Circulair ontwerp, hoe dan?’ op de beurs MaterialDistrict. Aan de hand van vijf inspirerende presentaties doe je ideeën op voor het verwezenlijken van jouw circulaire ambities bij jouw eigen projecten. Doe mee met de sessie en voorzie jezelf van kennis en inspiratie die je concreet in je eigen case kan toepassen. We sluiten de middag af met een open gesprek tussen sprekers en publiek waarin we elkaars kennis bundelen om projecten uit de zaal een stap verder proberen te krijgen op gebied van circulair ontwerp. Ook maak je kennis met bni partner Stichting Insert.
Als bni- of BNA-lid kan je een gratis dagticket bestellen. Dit event is onderdeel van het lezingenprogramma en staat open voor alle beursbezoekers. Er is een gelimiteerd aantal tickets beschikbaar.
Het jaarlijkse event Material District zet dit jaar in op de circulaire economie. Hoe kun je circulair bouwen? Welke materialen dragen bij aan een gezonde leefomgeving? Gaan we straks energie besparen of opwekken met slimme materialen? Alle 250 geselecteerde materialen van de jaarlijkse expositie vallen binnen één of meerdere van de drie duurzame thema’s.
Dit programma start om 14 uur en duurt tot 16.15 uur/max. 16.30 uur. Waarna je nog tot 18 uur de beurs kunt bezoeken.
FIEKE GROOTERS (Made by Phi, CIRCO) – Inleiding circulaire ontwerpstrategie
Het is een goed startpunt om je bij iedere ontwerpkeuze te gaan beseffen dat het toegepaste materiaal niet uit de lucht komt vallen en vervolgens niet voor eeuwig in het ontwerp blijft zitten. Om circulair te kunnen ontwerpen gaan we tekenen in 4D: de factor tijd wordt geïntegreerd in al onze ontwerpkeuzes. Fieke Grooters, architect en CIRCO-trainer, neemt ons mee in dit 4D ontwerp aan de hand van bij voorkeur concrete cases die vanuit de zaal worden voorgedragen.
JOANNE VAN VREESWIJK (Inbo) – Case presentatie circulaire renovatie Huis van de Gemeente Dronten
Je project volledig circulair ontwerpen is nu nog moeilijk te realiseren. Maar ambities uitspreken en focusaspecten kiezen om aan de slag te gaan met circulariteit kan wél! Joanne van Vreeswijk neemt je mee in het proces én eindresultaat van de renovatie van het Huis van de Gemeente Dronten. Gemeente Dronten wil aanjager zijn van circulariteit en duurzaamheid. Dat laat zij zien met de uitvraag: “Renoveer het gemeentehuis zo duurzaam als mogelijk”. De circulaire intentie van iedere betrokkene is succesvol gebleken. De circulariteit krijgt in dit project vorm door onder andere het intensieve participatietraject, de toegepaste materialen en door de open houding in de samenwerking.
SUZANNE BAKKENIST (Space Monkey) – Case presentatie nieuw kantoor gerealiseerd met donorgebouwen
Jij kan een bijdrage leveren aan circulariteit. Begin bij jezelf wordt wel eens gezegd, dat is wat BOOT heeft gedaan. Suzanne Bakkenist neemt je mee in het verhaal van het nieuwe kantoor van ingenieursbureau BOOT. Een verhaal waarin circulariteit een grote rol speelt . Een trap van restmateriaal en oude laboratoriumtafels, een wand van bureaubladen en kantoorafscheidingen uit het oude Dijkzigt ziekenhuis. Als afsluiting van deze presentatie volgt een korte kennismaking met de Stichting Insert gepresenteerd door Peter Kreukniet.
ELISE ZOETMULDER – Work in progress case – antropoceen ontwerp attitude
Duurzaamheid is slim omgaan met de beschikbare grondstoffen en gebruikmaken van materialen met een lage milieuimpact. Elise Zoetmulder van het Delftse bureau ZOETMULDER, vertelt hoe deze ontwerpaanpak wordt toegepast voor het project RADIUS. RADIUS is een nieuw centrum voor hedendaagse kunst en ecologie wat in de lente haar deuren opent in het bassin van de oude watertoren van Delft. Het geologische tijdperk waar we nu in zitten: de antropoceen is een belangrijk topic voor RADIUS en is ook onze ontwerp attitude voor dit project. Het belang van in synergie werken tussen mens en aarde wordt steeds belangrijker. Hoe gaan wij om met de grondstoffen die de aarde voor ons gecreëerd heeft.
MARK LEPELAAR – HvA-onderzoek Repurpose Driven Design
Het eindresultaat van het HvA-onderzoek Repurpose Driven Design and Manufacturing geeft inzicht in de mogelijkheden, risico’s en beperkingen van REPURPOSE. Overal duiken initiatieven op om afgedankte producten en materialen een nieuw leven te geven; niet alleen in de creatieve sector maar ook bij producenten die willen verduurzamen. Dit vraagt wel om een andere manier van samenwerken en herinrichting van bedrijfsprocessen. REPURPOSE was een samenwerking tussen kennisinstellingen (HvA – TU Delft), ontwerpers (Cartoni, Studio Hamerhaai, Tolhuijs Design en VerdraaidGoed), productbedrijven (Ahrend, Bugaboo, Springtime en Fiction Factory) en inzamelaars van reststromen (Groencollect, Renewi). Voor kennisoverdracht waren FME, CIRCO, en Amsterdam Made betrokken.
Dinsdag 5 april, 10:00-18:00 uur
Woensdag 6 april, 10:00-18:00 uur
Donderdag 7 april, 10:00-17:00 uur
WERKSPOORKATHEDRAAL
Tractieweg 41
3534 AP Utrecht
Bestel tickets hier. Leden bni maken gebruik van de GRATIS ticketlink uit de bni-ledenmail. Deze ontvang je 29 maart 2022 als reminder. BNA leden treffen deze online achter de site login.