login leden
agenda  19-10-2023  

Masterclass Lichtontwerp NSVV in Eindhoven

Het Kernteam Lighting Design van de NSVV nodig bni leden uit voor een masterclass lichtontwerp op donderdag 19 oktober 2023. Deze masterclass belooft een buitengewone reis door de wereld van lichtontwerp te worden, waarbij de wetenschap een nieuw licht werpt op onze perceptie van licht.

 

Met deskundige sprekers als Prof. Ir. Wout van Bommel, Dr. Mariëlle Aarts en Prof. Dr. Sylvia Pont, zult u niet alleen inzicht krijgen in de geschiedenis van lichtontwerp en wat perceptie gebaseerd lichtontwerp inhoudt, maar ook de cruciale rol van daglicht in de gebouwde omgeving begrijpen. Deze inspirerende middag zal ongetwijfeld waardevolle inzichten bieden voor iedereen die betrokken is bij het gebruik van licht in de architectuur. Het is een kans om uw kennis te verdiepen en uw passie voor licht te versterken.

 

Mis deze unieke gelegenheid niet om uw horizon te verbreden en te ontdekken hoe licht de wereld om ons heen transformeert. We kijken ernaar uit om bni leden te verwelkomen op deze bijzondere masterclass!

 

Programma 19 oktober 2023:

13:00 Inloop

13:30 Opening/welkom door Svend Panjer, voorzitter Kernteam Lighting Design NSVV.

 

13: 35 Introductie: Lichtontwerpen van plat naar ruimtelijk

Prof. Ir. Wout van Bommel slaat een brug tussen de tweedimensionale grafische lichtontwerpmethodes uit het verleden en de tweedimensionale cijfermatige methodes van vandaag naar toekomstige driedimensionale ontwerpmethodes.

 

14:05 Prof. Dr. Sylvia Pont, professor aan de TU Delft, belooft ons mee te nemen op een boeiende reis in haar interactieve presentatie.

 

Zij zal de wetenschap achter perceptie- gebaseerd lichtontwerpen onthullen en ons meenemen op een tour langs een “wunderkammer” vol met demonstraties en gezamenlijke verkenningen die het licht in een nieuw perspectief zullen plaatsen. Haar multidisciplinaire onderzoek, waarbij kennis uit de psychologie, biologie, natuurkunde, computationele en ontwerpwetenschappen wordt geïntegreerd, biedt diepgaand inzicht in hoe licht interacteert met de omgeving en hoe we dat kunnen benutten in ontwerpen.

 

De vragen die ze stelt over de beschrijving, meting, en visualisatie van licht, zowel optisch als perceptueel, weerspiegelen de complexiteit van “echt licht” in “echte omgevingen”. Sylvia biedt niet alleen antwoorden, maar ze inspireert ons ook om deze inzichten toe te passen in perceptie-gebaseerd lichtontwerpen. Bovendien deelt ze haar wijsheid over het onderwijzen van de volgende generatie lichtontwerpers en benadrukt ze de waarde ervan. Terwijl we luisteren naar haar presentatie, worden we uitgedaagd om na te denken over de toekomst van lichtontwerp en welke spannende mogelijkheden voor ons liggen in de komende jaren. Deze interactieve ervaring belooft niet alleen verhelderend te zijn, maar ook de horizon van lichtontwerp te verbreden.

15:00 Pauze

 

15:30 Dr. Mariëlle Aarts, van de TU Eindhoven, staat klaar om ons te onderwijzen over een essentieel element van verlichting: daglicht.

 

Ze zal niet alleen de waarde van daglicht voor onze gezondheid belichten, maar ook praktische voorbeelden presenteren van hoe we dit element kunnen integreren in het ontwerpen van gebouwen en de gebouwde omgeving. Vaak wordt zonlicht om energetische redenen geweerd, omdat het naast licht ook warmte met zich meebrengt via ramen. Echter, deze masterclass zal ons laten inzien waarom daglicht een onschatbare troef is voor zowel onze fysieke als mentale gezondheid, en hoe we het optimaal kunnen benutten. Het is een gelegenheid om te begrijpen hoe we de krachtigste lichtbron die we ter beschikking hebben, de zon, kunnen inzetten met minimale energieconsumptie. Het is een oproep om na te denken over duurzaam ontwerp dat zowel de mens als de natuur ten goede komt.

De masterclass over daglicht biedt een waardevolle kans om te leren hoe we ons ontwerpproces kunnen verbeteren en gebouwen kunnen creëren die niet alleen efficiënt zijn, maar ook gunstig voor het welzijn van de bewoners en het milieu. Mariëlle Aarts zal ons inspireren met haar kennis en expertise op dit gebied, en we kijken uit naar een verhelderende en informatieve sessie die ons denken over daglicht zal veranderen.

 

16:15 Panel discussie

16:30 Napraten onder het genot van een hapje/drankje

 

Locatie

TU/e Filmzaal De Zwarte Doos Den Dolech 2
Eindhoven

 

Aanmelden

De masterclass is gratis toegankelijk voor NSVV-leden. Niet-leden betalen: € 75,00 excl. BTW. Aanmelden kan hier.

 

beeld: NSVV

 

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid