login leden
agenda  29-09-2023  

Interieurplatform – Echte of onechte interieurs

 

Bij monumentale interieurs rijst al snel de vraag: waar kijken we eigenlijk naar? Wat is echt? Gaat het om een gaaf overgeleverd interieur, een samengesteld geheel, of is het een (recente) creatie? Wat te denken van een stijlkamer in de stijl van de Hollandse Renaissance vervaardigd omstreeks 1900?

 

Wat is belangrijker: authenticiteit of beleving en een zo getrouw mogelijke weergave? Gaat het om zo terughoudend mogelijk restaureren, of om een reconstructie? Accepteren we een interieur met al zijn charmes en aanpassingen, of gaat het juist om eenheid en stijlzuiverheid? Wat gaat verloren als een interieur zich niet meer op de oorspronkelijke plaats bevindt? En welke aanpassingen zijn gedaan voor een musealisering? Ook wordt ons kijken beïnvloed door ons referentiekader. Wat is bijvoorbeeld de invloed van kunstschilders, of de impact van de gecreëerde decors en inrichtingen van filmsets in monumentale interieurs?

 

Tijdens dit platform belichten vijf sprekers het thema vanuit deze invalshoeken, en geven zij inzicht in de aspecten die bijdragen aan de beleving van interieurs.

 

29 september 2023
13:30 – 17:00
RCE, Smallepad 5, Amersfoort + online

 

Voor programma en aanmelden klik hier voor Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 

 

 

 

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid