login leden
agenda  26-03-2024  

Drawn to Drawing – Symposium in HNI

© *

 

Tekenen biedt architecten de mogelijkheid om hun ideeën effectief te visualiseren en te communiceren. Het fungeert als een visuele taal om concepten, ontwerpen en ruimtelijke indelingen over te brengen naar klanten, collega’s en bouwers.

 

Dinsdagavond 26 maart 2024 om 19 uur organiseren wij een uniek symposium met de titel “Drawn to Drawing” in Nieuwe Instituut in Rotterdam. Tijdens dit evenement belichten we het belang van tekenen voor (interieur)architecten, geïnspireerd door NOOK Architectural Drawing van BNI en het boek “The Joy of Daily Drawing” van architect Bob Custers.

 

NB! Dinsdagmiddag 26 maart vanaf 15 uur kun je ook deelnemen aan een unieke tekenworkshop die wij in de tentoonstelling Honderd jaar tekenen organiseren en een presentatie over tekenen en AI (link).

 

Het symposium belooft een avond vol boeiende presentaties van zeven vooraanstaande sprekers, elk met hun unieke tekenstijl en ontwerpaanpak. Ook verkennen we hoe Artificial Intelligence innovatief ingezet kan worden.”Drawn to Drawing” wordt een bijzondere avond waar architecten uit meerdere disciplines hun kennis en ervaring delen over het tekenen als een middel van communicatie, samenwerking, expressie en plezier.

 

Meld je snel aan vol=vol!

 

De bijzondere line-up van sprekers in dit programma

 

 

Liesbeth van der Pol – Drawing with character

Sinds haar opleiding tot architect heeft de medeoprichter van Dok Architects altijd haar architecto- nische ontwerpen gepresenteerd in aquarel. In deze lezing bespreekt ze de vreugde en kunst van het werken met aquarellen, de voordelen van een aquareltekening bij het presenteren van haar ontwerpen aan klanten, en waarom ze zowel de exterieur- als interieurontwerpen van een gebouw integreert in één tekening.

 

 

Bob Custers  – A drawing a day keeps the doctor away

In zijn boek ‘The Joy of Daily Drawing’ presenteert Bob Custers zijn evolutie als tekenaar gedurende 50 jaar, van zijn kindertijd tot volwassen architect. In deze lezing zal Custers verschillende stijlen tekeningen laten zien en het belang van dagelijks tekenen benadrukken als een middel voor reflectie, introspectie en onderzoek.

 

Joost Swarte – Story arc(hitecture)

Joost Swarte is een cartoonist en grafisch ontwerper die bekend staat om zijn speelse en geestige illustraties, vaak met architectuur als onderwerp. Zijn grafische afbeeldingen van interieurs en exter- ieurs hebben veel architecten geïnspireerd die hem benaderden om samen te werken aan huisontwer- pen. In deze talk legt Swarte uit hoe zijn vertelvaardigheden als cartoonist van pas komen in deze con- text, bespreekt hij zijn samenwerkingen met architecten en gaat hij dieper in op zijn rol in het ontwerp van voltooide woonprojecten in Amsterdam en Haarlem.

 

 

Nadia Pepels – Mapping the city

De oprichter van het bureau, Nadia Nena, is een getrainde architect die narratieve kaarten maakt die de sociale ecologie van plaatsen weergeven. In haar tekeningen streeft ze ernaar om de gemeenschap- pelijke belangen van bewoners, bedrijfseigenaren, belanghebbenden en andere betrokken partijen in kaart te brengen, door in gesprek te gaan over hun ervaringen en behoeften voor de plek. In haar presentatie zal Nadia haar methode bespreken om de input van de mensen die ze heeft geïnterviewd te vertalen naar een tekening, hoe haar analyse van plaatsen bijdraagt aan transformatieopgaven in stedelijke gebieden.

 

 

Riet Eeckhout – Abstract drawing

De Belgische architect en onderzoeker heeft een postdoctorale positie aan de Faculteit Architectuur van de KU Leuven in België. Haar internationale tentoonstellingen en publicaties richten zich op haar dubbele interesse in tekenen binnen de discipline van de architectuur: als middel van representatie
in de architectuurpraktijk en als instrument voor reflectie. Eeckhout heeft tekeningen gemaakt die geïnspireerd zijn door het werk van Frank Gehry, die een intuïtieve benadering van tekenen hanteert om ze de architectonische mogelijkheden te verkennen in plaats van zich te concentreren op precieze details. Eeckhout’s abstracte tekeningen vertonen overeenkomsten met kubistische schilderijen, waarbij de nadruk ligt op een vlak, tweedimensionaal oppervlak en traditionele perspectieftechnieken worden vermeden. In haar presentatie zal Eeckhout het tekenen als een instrument voor experimen- tatie verkennen, de voordelen van een meer spontane benadering bespreken en inzichten bieden in haar creatieve proces.

 

 

Stefan Prins – AI The Future of Drawing

De opkomst van AI luidt een boeiende periode in, vol met ongeëvenaarde kansen om ontwerpprocessen te verrijken, efficiëntie te verbeteren en nieuwe dimensies van creativiteit te verkennen. Hoe beïnvloedt dit onze vaardigheden, ons begrip van ruimte en de algehele impact op ons vakgebied? In deze presentatie geeft Stefan een inkijkje in de benadering van AI bij Powerhouse en neemt ons mee in hoe zij deze technologie verkennen en in sommige gevallen al integreren in hun creatieve werkstromen.

 

 

Wouter Veldhuis – Hairy drawing

De Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving van CrA rondt het symposium af met een lezing over ‘Hairy Drawing’. Deze benadering, geïnspireerd door de terminologie van EAST Architecture uit Londen, benadrukt de tekening als een collectief proces. Het stelt deelnemers in staat om gelijktijdig ideevorming, analyse, ontwerp en dialoog te integreren.

 

 

Hedwig van der Linden

Moderator van deze avond is Hedwig. Oprichter en partner van dérive, een door onderzoek gedreven praktijk die opereert tussen architectuur, openbare ruimte en stedelijke strategieën.

 

Datum & tijd & locatie

Drawn to drawing – dinsdagavond 26 maart 19.00 uur – zaal open 18.45 uur – Nieuwe Instituut – Museumpark 25 – Rotterdam

 

Tickets bestel je hier.

Deelname is gratis voor leden BNI (check jouw ledenmail), bezoekers 10,-,

 

Joost Swarte – Nadia Peppels – Liesbeth van der Pol – Elise Zoetmulder – Liesbeth van der Pol – Riet Eeckhout – Bob Custers

 

 

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid