Donderdag 10 oktober, 18:00, LantarenVenster zaal 6
In de documentaire “Een meubel om in te wonen” van Lex Reitsma delen eigenaren van Rietveldwoningen hun ervaringen met de iconische ontwerpen. BNI heeft schrijver en historicus Jessica van Geel gevraagd voor een inleidende lezing waarin zijn meest beroemde woning: het Rietveld Schröderhuis wordt belicht. Uit recent onderzoek blijkt opdrachtgever en interieurontwerper Truus Schröder namelijk veel meer werken samen met haar geliefde Rietveld te hebben gemaakt – ontwerpen die tot nu toe alleen aan Rietveld waren toegeschreven. Uit het Rietveld Schröderhuis ontsprong een geheime liefdesrelatie tussen Truus Schröder en Gerrit Rietveld. Uit recent onderzoek blijkt dat zij in het geheim samen ontwierpen – ontwerpen die tot nu toe alleen aan Rietveld waren toegeschreven. Na de inleiding volgen:
A piece of furniture to live in
Lex Reitsma | 2024 | Nederland | 53’
Gerrit Rietveld, die zijn carrière begon als meubelmaker, beschouwde ook zijn huizen als meubels. Het interieur speelde net zo’n belangrijke rol als het exterieur. Naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van het Rietveld Schröderhuis, het eerste woonhuis op de Werelderfgoedlijst, kijkt regisseur Lex Reitsma terug op de huizen van Rietveld. Rode draad zijn de geluidsopnames waarin Truus Schröder openhartig vertelt over haar jarenlange samenwerking met Rietveld. Meningsverschillen waren hen niet vreemd. Zo was Rietveld ervan overtuigd dat een huis na vijftig jaar afgebroken zou moeten worden, terwijl Schröder uiteindelijk zestig jaar in haar huis zou blijven wonen. Met archiefmateriaal en nieuwe interviews werpt Een meubel om in te wonen licht op de denkwijze van een legendarische Nederlandse ontwerper.
One Beam, Shaped
Daisy Ziyan Zhang | 2024 | United States | 4’
De digitalisering van productieprocessen maakt het mogelijk om liggers te maken die op de gram nauwkeurig de interne lastverdeling dragen. In het Shaped Beam Project van Dr. Paul Mayencourt en Prof. Caitlin Mueller van het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology wordt een gelamineerde houten ligger met digitale technieken bewerkt. In plaats van een rechthoekig profiel wordt het mogelijk om sculpturale ligger te creeëren, waarin de draagkrachten een-op-een vertaald worden naar architectuur.
BESTEL JOUW GRATIS BNI LEDENTICKET
Leden BNI bestellen een gratis ticket. Niet leden bestellen HIER
Jessica van Geel is een historicus en schrijfster. Lange tijd was ze journaliste bij de gerenommeerde Nederlandse krant NRC Handelsblad en ze schreef onder andere voor het progressieve tijdschrift Vrij Nederland. Van Geel is de auteur van ‘I love you, Rietveld’ (2018): de biografie van Truus Schröder, co-designer en geliefde van architect Gerrit Rietveld. Na haar volgende literaire non-fictie ‘Truus van Lier, het leven van een verzetsvrouw’, die ook kritisch werd geprezen, doet ze momenteel onderzoek samen met curator Natalie Dubois (Centraal Museum Utrecht) naar “een visuele biografie” van het Rietveld Schröderhuis, ontworpen door Irma Boom.
AFFR – het grootste filmfestival ter wereld over stad en architectuur – vindt dit jaar plaats van 9 tot en met 13 oktober, in LantarenVenster en Theater Rotterdam/Schouwburg. Meer informatie naar www.affr.nl
BNI bedankt het RSGA Design Museum in Culemborg voor samenwerking voor deze special. RSGA Design Museum is een onafhankelijk museum dat zich richt op designstoelen. De collectie bestaat voornamelijk uit moderne en hedendaagse Nederlandse stoelen, elk met een bijzondere oorsprong of uniek verhaal. Architect Maurice van Bakel transformeerde de oude houtzagerij, waar dagelijks meubels worden geproduceerd, in een transparante expositieruimte. De invloed van Rietveld speelt een centrale rol in zowel de collectie als het verhaal van het museum. Rietveld’s ontwerpen vormen niet alleen een belangrijk onderdeel van de collectie, maar dienen ook als inspiratiebron voor hedendaagse ontwerpers.
Volg het museum hier:
🕸️web: RSGA Design Museum
📲Insta: RSGA Design Museum
RSGA Design Museum
Industrieweg 15
4104 AP Culemborg
Bekijk HIER de film een meubel om in te wonen terug.