login leden
agenda  21-04-2022  

bni met de makers @Teylers

 

In de antichambre nodigen spreuken van o.a. Denis Diderot en Aagje Deken
je uit om na te denken over hoe jij zelf de wereld beter wilt achterlaten
 

 

30 November opende koningin Máxima het volledig in originele staat herstelde woon- en werkpand van de rijke Haarlemse zijdehandelaar Pieter Teyler (1702-1778). Deze nieuwe vleugel van het oudste museum van Nederland, een Rijksmonument waarin je ook de best bewaarde historische interieurs van Nederland uit de 18de eeuw ziet.  In 2013 werd begonnen met restauratie en transformatie in nauwe samenwerking tussen het museum en de monumentensector, de restauratiearchitect en diverse experts en onderzoekers, aannemers en adviseurs. Lees hier het nieuwsitem en bekijk de foto’s over ons persbezoek op 29 november 2021.  Neem deel aan deze bni met de makers op op 21 april 2022!

21 april kennis en inspiratiemiddag: bni met de makers

 

Op donderdagmiddag 21 april organiseren we weer een “bni met de makers”.  Eerder organiseerden wij dit bijvoorbeeld direct na de opening van Forum Groningen en Zuidplein Rotterdam. Dit keer op de historische locatie; Teylershuis.

 

Je komt deze middag meer te weten over dit bijzondere architectuur- en interieurproject en al het vakmanschap waardoor het authentieke karakter in realisatie zo min mogelijk geweld is aangedaan.  Uiteraard focussen we, zoals altijd in bni met de makers, in de verhalen vooral ook op alle learnings uit het proces en de samenwerking van alle betrokkenen. Waarbij in dit geval het proces en de intensieve samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed belicht wordt. Ook zoomen we in op bijzonder ambachtelijk vakmanschap in behangsels en stofferingen en de gerealiseerde wandbespanningen. Na de lezingen maken we een tour door het nieuwe Teylershuis met de sprekers.

 

De sprekers in deze inspiratie en kennissessie  zijn bouwkundig architect Liesbeth van Apeldoorn (TPAGH architecten), interieurontwerper Rosan Scheres (History by Design),  adviseur architectuurhistorie Maurits van Putten (Rijksdienst Cultureel Erfgoed), consultant historische verlichting Mestrom (Mestrom Creations) en Dirk van Beek (Oostendorp vakmanschap). Meer informatie over de lezingen onderstaand. Ook stelt Marc de Beyer, de nieuwe directeur van het museum zich voor, en vertelt over de betekenis van het nieuwe huis voor het museum.

 

 

Liesbeth van Apeldoorn (TPAGH architecten)

Rosan Scheres (History by Design)

Maurits van Putten (Rijksdienst Cultureel Erfgoed)

Pascal Mestrom (Mestrom Creations)

Dirk van Beek (Oostendorp vakmanschap)

Praktisch

 

Aanvang programma 13.30 uur.

Lezingen van 13.30 tm 14.45

14.45 koffie en theebreak

15.15 lezing tm 16.00

In 2 groepen door Teylershuis

Einde max. 17.00 uur.

 

 

Deelname voor bni-leden is gratis en zij hebben voorrang bij deelname. Bijdrage voor niet leden 30,-.

De aanname voor zowel leden als niet-leden is dat je zelf in het bezit ben van een Museum Jaarkaart. Toegang anders max 15 eu.

 

Ik wil graag deelnemen:

 

bni met de makers @Teylers 21 april 13.30 - 17.00 uur
Zie de privacyverklaring bni
reCAPTCHA is required.

 

Over presentaties

 

Restauratie Pieter Teylers Huis
Liesbeth van Apeldoorn van TPAHG architecten neemt ons mee in het verhaal van de restauratie. Het bureau heeft met veel bewondering en plezier aan de restauratie gewerkt. De vier huizen met ruim 20 historische vertrekken zijn compleet gerestaureerd. Het pand is geheel verduurzaamd waarbij de complete installatie geheel uit het zicht is onttrokken, zelfs de noodverlichting.

 

Lezing Rosan Scheres

Rosan Scheres van History by Design is historisch interieur specialist en interieurontwerper. Zij vertelt over haar onderzoek naar de decoratieve geschiedenis van het huis en hoe zij op basis van de resultaten advies gaf voor de nieuwe uitmonstering van de vele kamers in het huis en de uitvoering daarvan vervolgens nauwgezet begeleidde. Door middel van kleurhistorisch onderzoek bracht zij in kaart hoe het huis er van binnen oorspronkelijk uitzag en hoe de verschillende kamers in de loop der tijd steeds aan de heersende smaak zijn aangepast.  Op basis van diepgaand inzicht in de oorspronkelijke en opeenvolgende vormgeving en kleurstellingen van het interieur, en algemene kennis over 18de-eeuwse stijlen, selecteerde zij kleurafwerkingen en passende wandbekledingen. Dit gebeurde volgens een zorgvuldig uitgezette ‘tijdlijn’ in het huis en in nauw overleg met het museum, de architect en de adviseurs van de RCE. Deze stapsgewijze en nauwkeurige aanpak maakte het mogelijk om interieurs neer te zetten die in uitstraling en materialiteit trouw zijn aan het gebouw en de monumentale onderdelen en waarden daarvan. Toch was er her en der ook plek voor een eigentijdse toevoeging of twist. Hoe Rosan precies te werk ging en welke bijzondere materialen en technieken zijn toegepast in het huis zal zij aan de hand van enkele voorbeeldkamers illustreren.

 

Pieter Teylers Huis: Museum of Monument?
Maurits van Putten was als adviseur architectuurhistorie namens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) betrokken bij de restauratie van het Pieter Teylers Huis. Een intensief proces onder tijdsdruk, waarbij de rol van kennis en specialisten cruciaal was. Waarom, waarover en wat adviseerde de RCE? Hoe verhouden de perspectieven van een museum en een monument zich tot elkaar wanneer er sprake is van een ingrijpende restauratie? Hoe ga je om met bijvoorbeeld de gelaagdheid van een eeuwenoud pand, of met reconstructie? In zijn presentatie gaat Maurits van Putten in op de betrokkenheid van de RCE bij de restauratie van het Pieter Teylers Huis.

 

Kroonluchters van statussymbool tot verwaarloosd gebruiksvoorwerp

De kroonluchter had vroeger een ongekende status en was veruit het duurste object in een huishouding. Pascal Mestrom ijvert samen met vereniging Light & Glass voor meer waardering om de tragische ontwikkeling, waarin de kroonluchter verworden is tot een verwaarloods gebruiksvoorwerp, te keren. Pascal is afgestudeerd aan de academie van Beeldende Kunst in Maastricht in monumentale vormgeving met specialisatie sculptuur en grafiek. En volgde o.a. masterclasses aan de Academie des Beaux Arts in Toulouse. Zijn activiteiten zijn gebundeld in Mestrom Creations B.V. waarin hij als consultant historische verlichting onder meer advies en restauratie verzorgt maar acquisitie en research van mogelijk belangrijke aanwezige stukken in bijvoorbeeld een museum collecties. Zijn actieve bijdrage aan het lichtplan en de totstandkoming van het lichtplan in Teylers Huis is daar een voorbeeld van. Pascal werkt ook voor veilinghuizen, “high-end” dealers en in opdracht van derden. Zijn expertise ligt met name in de 17/18e / vroeg 19e eeuwse kristallen kroonluchter.  Ook ontwerpt en maakt hij kroonluchters  geïnspireerd op het verleden zoals onlangs voor de Universiteit van Utrecht, Academiegebouw en een contemporaine sculpturale lijn van lichtobjecten Inventions genaamd.

 

De kunst van het ambachtelijk behangen en stofferen
Het uitvoeren van de werkzaamheden voor wandbespanning en behangwerk in Teylers vereist kennis van ambachtelijke technieken. In Teylers konden de vakmensen van Oostendorp werken met zorgvuldig geselecteerd hoge kwaliteit behangsels en stofferingen. In deze presentatie meer over het ambachtelijk verwerken van wandbespanningen, de opbouw van een traditionele wandbespanning, gespannen behang en de wijze van verwerken. Ook staan we stil bij de historie in de techniek van textielverwerking voor de raamdecoratie.

 

 

 


3D visualisatie van de uitbreiding. De vier huizen met ruim 20 historische vertrekken zijn compleet gerestaureerd.

 

 

 

 

 

vind een interieur­architect

vind een IA
  1. word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid