login leden
agenda  14-09-2022 - 15-09-2022 

ARCHITECT@WORK in teken van ‘Healthy Materials’ 

 

 

Op woensdag 14 en donderdag 15 september opent ARCHITECT@WORK Rotterdam haar deuren in Rotterdam Ahoy, elke dag van 11u-19u heten tweehonderd exposanten je van harte welkom. Registreer nu jouw gratis bni  ARCHITECT@WORK ticket.  Deze editie staat in het teken van gezonde materialen: bij de vele exposanten, in een materialententoonstelling, in een fototentoonstelling en in het lezingenprogramma door Architectenweb.

 

 

Lezingenprogramma door Architectenweb:

 

Woensdag 14 september 2022

 

11:30u

De natuur als vertrekpunt

Anja Verdonk

Natrufied Architecture

Voor haar ontwerpen haalt Natrufied Architecture haar inspiratie uit de natuur. Dat gaat van hoe het project ingebed wordt in haar omgeving, via het gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke materialen, tot het incorporeren van natuurlijke structuren en het letterlijk ruimte te maken voor natuur. In haar lezing zal Anja Verdonk, architect en partner van Natrufied Architecture, inzoomen op twee actuele projecten van het bureau: Mooijburg en De Warren. Dit zijn twee volledig houten woongebouwen op het Centrumeiland van IJburg, die in nauwe samenwerking met de toekomstige bewoners zijn ontworpen. De Warren wordt bewoond door een wooncoöperatie en is voorzien van veel gemeenschappelijke ruimtes.

 

14:30u

Ontwerpen met de natuur

Eric-Jan Pleijster

LOLA Landscape Architects

Kan een stedelijke omgeving een serieus hoge natuurwaarde hebben? En kunnen we hoogbouw daarbij als bergen in dit natuurlandschap beschouwen? Eric-Jan Pleijster, landschapsarchitect en partner van LOLA Landscape Architects, denkt van wel. En zo’n natuurlijke stad, zoals hij het noemt, is niet alleen goed voor planten en dieren, het maakt de bewoners van die stad ook veel gelukkiger. Het manifest dat LOLA onlangs met gebiedsontwikkelaar AM hiervoor opstelde heet dan ook treffend Geluksvogels. Volgens Pleijster moeten we leren door de ogen van de natuur naar de stad te kijken, bijvoorbeeld: hoe gebruiken dieren de stad en wat hebben zij nodig?

 

16:30u

Verticale bossen / Vertical forests (Engels)

Paolo Russo

Stefano Boeri Architetti

Iedere sociale huurwoning in de 19 verdiepingen hoge Trudo Toren heeft een eigen boom op het balkon. Bij 125 woningen gaat het dus om 125 bomen. Dit is aangevuld met ruim 5.000 planten. Een waarlijk verticaal bos dus, dat Stefano Boeri Architetti samen met Inbo op Strijp-S in Eindhoven heeft  ontworpen. Sinds de oplevering van Bosco Verticale in Milaan werkt het bureau door heel Europa aan de vergroening van de stedelijke omgeving. De gekozen oplossing verschilt daarbij sterk van project tot project. Soms concentreert het groen zich op een binnentuin of daktuin, soms meer op de gevel, zoals ook bij Wonderwoods in Utrecht, waar het bureau samen met MVSA Architects momenteel aan werkt.

 

Donderdag 15 september 2022 

 

11:30u

Biobased bouwen

Raoul Vleugels

Werkstatt

Als je naar hun impact op het milieu kijkt dan zijn staal en beton hele dure materialen. En zo behandelt Werkstatt ze dan ook. Het liefst zou het bureau gebouwen volledig uit biobased materialen als hout en kalkhennep opbouwen. Maar waar dat (nog) niet lukt, ontwerpt Werkstatt de ‘bulk’ van het gebouw in biobased materialen en worden de minder duurzame materialen alleen ingezet waar dat niet anders kan. Na enkele particuliere woningen werkt het bureau nu aan steeds grotere projecten. Voor een CPO ontwerpt het een ensemble van woningen en voor een wooncoöperatie ontwerpt het een gestapeld woongebouw. Werkstatt blijft daarbij inzetten op bouwen in hout en laat het kalkhennep bij een groter project nu prefabriceren.

 

14:30u

Opschalen van bouwen in hout

Tim Vermeend

Urban Climate Architects

Bijna 80.000 m2 aan houten gebouwen heeft Urban Climate Architects momenteel in de portefeuille. Bouwen in hout heeft zoveel voordelen… voor het milieu, maar ook voor het bouwproces zelf, dat veel industriëler wordt en veel sneller gaat. Daarom zet het bureau breed in op de opschaling van het bouwen in hout. Na een eerste houten woongebouw in de binnenstad van Delft werkt Urban Climate Architects momenteel bijvoorbeeld aan een drielaagse houten daklozenopvang in Rotterdam en een houten woontoren van 19 verdiepingen in Zoetermeer. Dat laatste gebouw heeft vanwege zijn hoogte nog een betonnen kern, maar het bureau stelt dat bij gebouwen tot 10 verdiepingen een houten kern ook mogelijk is.

 

16:30u

Werken met bestaande materialen / Working with existing construction materials (Engels)

Michaël Ghyoot

Rotor

Bij de vernieuwing van Mu.ZEE in Oostende heeft Rotor geen materiaal toegevoegd, maar alleen materiaal weggenomen en herschikt. Zo is de modernistische structuur van het voormalige warenhuis, met haar grote ramen en elegante steektrap, opnieuw zichtbaar geworden en konden talloze nieuwe doorzichten worden gemaakt. Enkele bestaande wanden zijn opnieuw ingezet als vrijstaande tentoonstellingswanden. Het project illustreert goed waar Rotor voor staat: bestaande materialen bieden zoveel mogelijkheden tot hergebruik en dat hergebruik levert een enorme milieuwinst op. Om haar eigen impact te vergroten is Rotor, naast haar ontwerp- en onderzoekstak, sinds een aantal jaar ook actief als ‘sloper’, of eigenlijk ‘oogster’. De materialen die het oogst, verkoopt Rotor via een online winkel door.

 

Praktisch

 

ARCHITECT@WORK vindt plaats op 14 en 15 september in Rotterdam Ahoy, beide dagen van 11:00u tot 19:00u. Kijk voor meer informatie op www.architectatwork.nl. 

 

A@W wordt hybride georganiseerd. De seminars zijn ook via een livestream te volgen. De gepresenteerde noviteiten zijn ook online te vinden. En online kunnen afspraken ingepland worden met de exposanten.

 

Bestel via deze banner jouw gratis ticket:

 

 

 

 

 

 

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid