Van 5 tot en met 9 oktober 2022 vindt de veertiende editie van het Architectuur Filmfestival Rotterdam plaats in LantarenVenster en Theater Zuidplein. In een wereld die op zijn kop staat, waar de uitdagingen immens zijn en waar nieuwe werkelijkheden over elkaar heen buitelen, focust AFFR op een moment van stilstaan. Of in cinematografische termen: een freeze frame.
Recente gebeurtenissen zoals natuurrampen ten gevolge van klimaatverandering, de coronapandemie en een oorlog die niemand voor mogelijk hield dwingen ons tot onmiddellijke actie – alle hens aan dek! Maar we lijken onze unieke menselijke eigenschappen te vergeten: onze fantasie en ons vermogen om een parallelle wereld te creëren. De beste manier om dit vermogen te herontdekken is om ons niet te laten leiden door een door paniek en angst gevoed wereldbeeld. Om even stil te staan. Niet zoals een konijn in het licht van een aanstormende auto, maar in een moment van zelfreflectie, op zoek naar een nieuwe balans. In turbulente tijden zet AFFR 2022 een stap vooruit door even stil te staan. Om de wereld vanuit verschillend perspectief te aanschouwen in een freeze frame.
In een vijfdaags festival werken we verschillende actuele onderwerpen uit in reeks programmalijnen van kritisch geselecteerde films en documentaires, voorzien van scherpe inleidingen en spraakmakende debatten. Het Architectuur Filmfestival Rotterdam is in oktober 2022 meer dan ooit een kritisch ijkpunt van filmische reflectie op stad en architectuur.
Foto: Sander van Wettum / Hibernation (2010-2021)
Interieurarchitecten en -ontwerpers nodigen wij op vrijdagmiddag 7 oktober van harte uit voor twee films op AFFR. Het festival toont van 5-7 oktober de beste documentaires, spannendste speelfilms en de meest fascinerende shorts over de stad en architectuur. Met premières, nog niet eerder ontdekte films, live-interviews en inleidingen met filmmakers en deskundigen.
Het delen van gedachten over de ruimte van een cel en de betekenis van opsluiting staat centraal in A Sphinx’s Interior. Na de film gaat onze NOOK editor in chief Thierry Somers in gesprek met architect en EGM partner Arno van Schaik, als ervaringsdeskundige met penitentiaire projecten en met filmmaker Robert Glas.
Na een korte pauze met een drankje gaan we naar de zaal voor een live interview door architectuurhistoricus Catja Edens met Dorte Mandrup. Verwacht een gesprek over het werken van vrouwelijke architecten in een nog altijd door mannen gedomineerd vakgebied. Helpt het benadrukken van het ‘vrouwelijke’ bij het verbeteren van de positie van vrouwen of werkt het juist averechts? Hierna wordt Another Kind of Knowledge: a Portrait of Dorte Mandrup getoond; de nieuwe documentaire over Mandrups werk en haar kijk op architectuur in relatie tot het landschap.
lees hier verder en meld je aan voor deze bijzondere filmmiddag