nieuws en projecten

Projectinfo

project: woonzorgcentrum Voorveldse Hof
locatie: Utrecht
type: zorginstellingen
omvang: 4000 m²
opgave: interieur
oplevering: 2016
opdrachtgever: Axioncontinu
ontwerper: VASD
link: www.vasd.nl/project/woonzorgcentrum-voorveldsehof

Toelichting project

woonzorgcentrum Voorveldse Hof
Een huis als thuis

In de Utrechtse wijk Veemarkt is in de zomer van 2016 de nieuwste locatie van AxionContinu geopend: Voorveldse Hof. Hier wonen 56 mensen met vergevorderde dementie in zeven groepswoningen onder één dak. Het huis is vormgegeven met een interdisciplinair team waarin zorgprofessionals, architect, tuinarchitect en interieurarchitecten nauw samenwerkten. VASD tekende voor het interieur van het hele gebouw, inclusief het lichtplan: van de individuele kamers tot de groepskeukens en het grand café. Het uitgangspunt was het creëren van een ‘huis als thuis’.

Met subtiele ingrepen is een geborgen, herkenbare, prettige plek gemaakt waar zowel de bewoners als hun familie en verzorgers zich thuis voelen. Dit is een emotionele omgeving, waar mensen worstelen met de beperkingen van dementie. Uitdaging voor het interieurontwerp was om met veilige, duidelijke, maar ook goed schoon te maken vormen, materialen, meubels en verlichting te werken zonder dat het kinderlijk of klinisch wordt. Binnen de specifieke eisen van de zorginstelling is steeds gezocht naar een zo natuurlijk mogelijke uitstraling.

Het interieur geeft de kwetsbare doelgroep letterlijk en figuurlijk houvast. Een belangrijk onderdeel van het ontwerp is de speciaal voor dit project gemaakte kleurkaart. De kleuren maken het gebouw niet alleen warm en huiselijk maar wijzen bewoners en bezoekers ook de weg. Zo heeft iedere woongroep zijn eigen kleur. Dat begint al in de gang, waar een bijzondere bank de kleur bepaalt en tevens een plek creëert om even te gaan zitten en naar buiten te kijken.

Achter de voordeuren, in dezelfde herkenbare kleur, vind je een slim ‘entreemeubel’. Aan de gangzijde doet dit meubel dienst als garderobe met zitje. Het ronde raam in de achterwand biedt meteen een kijkje in de woonkeuken die erachter ligt; een contactmoment bij het binnenkomen. Aan de keukenkant wordt hetzelfde meubel gebruikt als keukenkast. In deze groepsruimte wordt iedere dag samen gekookt, koffie gedronken, de krant gelezen of een spelletje gedaan.

Elegante oplossingen houden de inrichting huiselijk: het tapijt ziet eruit als textiel, maar is in feite van kunststof, zodat je het gewoon kunt dweilen. Het is bovendien strak in een uitsparing in de vloer verwerkt zodat niemand erover kan struikelen. Waar het kan, is wel met textiel gewerkt. Verticale vlakken van vilt, wol en katoen in wanden en meubels dragen bij aan een warme uitstraling en doen meteen veel goed voor de akoestiek. In de individuele kamers geven textielbehang en dubbele gordijnen met vitrage een gevoel van persoonlijke luxe.

VASD werd voor deze opdracht benaderd omdat zij zowel ervaring in de horeca als in de zorg hebben. Centraal in het huis ligt een grand café; hier komen alle elementen van het interieurontwerp samen en is extra ingezet op een aantrekkelijke omgeving voor iedereen. Veel verschillende soorten sfeerverlichting zorgen voor voldoende licht, en creëren tegelijkertijd een aangename sfeer. Met biodynamisch licht wordt een natuurlijk dag- en nachtritme gestimuleerd. In het vrij lage plafond zijn ronde uitsparingen gemaakt voor grote lichtringen die bijdragen aan het grand café gevoel. De imposante bar met industrieel flessenrek maakt het compleet. De spiegels op de kop van de bar weerspiegelen de tuin, en halen op een subtiele manier de groene buitenwereld naar binnen.