blog

Tijdloos?

tekst: Marjolein van Dijl, interieurarchitect bni
beeld: Marjolein van Dijl

'Het moet wel een tijdloos ontwerp zijn'.

Het is een veel gehoorde wens van opdrachtgevers. Logisch natuurlijk. Een organisatie die voor veel geld gaat bouwen of verbouwen wil niet over 3 jaar al uitgekeken zijn op de vormgeving en de kleuren.

Ik vraag die klanten wel eens om foto's te verzamelen van interieurs die aan dat beeld voldoen. En wat blijkt? De gevonden foto's zijn vrijwel altijd beelden van trendy interieurs van nu.

Hoe komt dat, en hoe zit het nou eigenlijk met dat tijdloze van ontwerpen? Kan dat eigenlijk wel? Mijn antwoord is heel helder: een tijdloos ontwerp bestaat niet. Van een ontwerp kun je juist heel precies de leeftijd bepalen. Als ik in een stad loop kan ik moeiteloos benoemen uit welke periode een gebouw stamt. Van de laatste eeuw kun je dat op 10 jaar nauwkeurig benoemen. Ook van interieurs is het heel simpel. Ik zie aan de gebruikte kleuren, materialen en vormgeving precies in welke periode een interieur ontworpen is. Als voorbeeld noem ik wel eens het gebruik van hout. Dat lijkt heel tijdloos. Maar elke periode heeft zijn eigen kleur hout, waardoor ook dat een exacte indicatie is van de tijd waarin het is ontworpen.

Laten we eens naar de afgelopen decennia kijken:
Eind jaren '70 werden alle vuren schrootjes en oranje met paarse wanden uit panden gesloopt, om te worden vervangen door strakke witte wanden, plafonds en meubels. 
In de 80-er jaren maakte dit plaats maken voor bijna barokke Mendini-achtige interieurs met lichte essen houten vloeren. 
Begin jaren '90 zagen we in projecten gekleurde en gebogen wanden met kersenhout-kleurige vloeren. 
Eind jaren '90 werd het eerste grijze sloophout in een project geïntroduceerd.
En hier wil ik even stoppen.

Waarom? 
Omdat deze stijl nu, anno 2016, en dus bijna 20 jaar later(!) nog steeds dé grote trend is in huis-tuin-en-keuken-interieurs! Sloophout, beton-look, ruw gebikte muren, sla een lifestyle-magazine open en je ziet het bladzijde na bladzijde. De meeste mensen voelen zich er zeer wel bij en ervaren het als trendy, maar ook als tijdloos.
Blijkbaar ebt de stijl van een nieuw interieurconcept nog jaren na. En niet alleen de sloophout-stijl, maar elke stijl. Die schrootjes uit de late jaren '70 zaten er ook al vanaf begin '60. Dus die stijl duurde ook zo'n 20 jaar.

Leuk, zal je zeggen, maar wat heb ik daar aan? Nou heel veel! Namelijk de wetenschap dat je pas in 2036 bent uitgekeken op een in 2016 professioneel ontworpen interieur! 
En dat is toch behoorlijk tijdloos!