blog

Dutch Design Week in Shanghai 2015 — Creating Together

tekst: René van Doorn, interieurarchitect en designer
beeld:

Om het verhaal achter het ontwerp van de tentoonstelling Creating Together te horen heb ik met de in Shanghai woonachtige architect Neville Mars afgesproken. Hij heeft o.a. het boek “THE CHINESE DREAM - a society under construction” geschreven. Heel toevallig heb ik dit boek in de boekenkast staan. Gekregen van een tevreden klant.

Op mijn vraag naar het ontwerpverhaal achter deze tentoonstelling vertelt Neville Mars: “Het is een metafoor voor het Nederlandse conceptbeleven en ontwerpproces. Als je begint te ontwerpen, heb je een eerste idee, een fragile eerste gedachte. Door het concept, het idee achter het ontwerp centraal te stellen, oftewel letterlijk producten in de lucht te hangen, creëer je de kenmerken die alle Nederlandse creatieve industrieën doorsnijdt: een oplossingsgericht, procesmatig en conceptueel ontwerp. Het tweede gedeelte is de ring. Daarbij was het eerste idee het belangrijkste, maar dat is betekenisloos zonder ‘the support’, de technische kennis van de partners om het idee te realiseren. Anders blijft het een idee. Samenwerken is een soort gesloten ring. Informatie die alle kanten stroomt in een loop. Dat vereist een brede samenwerking. Als je de procesmatige kant van ontwerpen en productontwikkeling wil laten zien dan is  video het beste medium. Deze combinatie vertelt het hele verhaal van deze tentoonstelling.”

Tussen de andere 36 Nederlandse bedrijven hangen –en daar ben ik heel trots op!- de opnieuw geassembleerde lampen van oude straatverlichting van mij en ontwerpster Esther Derkx. Oftewel STREETlights by Derkx&VanDoorn

Voorbeelden van deelnemende bedrijven, bestaande uit verschillende disciplines; ontwerp, mode, kunst en architectuur zijn: MARS Architecten, Daan Roosegaarde, BSUR, Philips, Arcadis, Lellabel, Cloud-9, KateWood, Bugaboo, Strictly Designers United, Gispen, Henny van Nistelrooy, Design2Gather, Storeage, OMA, KCAP, UN Studio, NL Architects, Waste2Wear, Viktor en Rolf, Brabantia, R2 Westbrook, WAKAWAKA, Richard Hutten, Royal BK.

De hangende tentoonstelling maakt zijn boodschap ‘creating together’ waar!

René van Doorn